Wat is ergonomische dragen eigenlijk?
De term ben je vast al eens tegengekomen, maar wat houdt het nu eigenlijk in? Het heeft voornamelijk te maken met de houding die het kindje aan kan nemen om gedragen te worden. In deze houding krijgt het kindje de mogelijkheid, en wordt zelfs ertoe gestuurd, om de natuurlijke houding aan te nemen zoals ook gewend is vanuit de baarmoeder en we kindjes ook na de geboorte naartoe neigen. Vaak laten we dit toe, waarom dan ook niet tijdens het dragen?

Hoe deze houding eruit ziet?
De toegevoegde afbeeldingen zijn niet uit mijn eigen makelaardij, maar geven dit helder weer. We zien graag dat het kindje vanaf de knieholten gesteund wordt door een doek of draagsysteem, hierdoor komen de knietjes hoger dan de billetjes en wordt een zogenoemde "M-houding" of "kikkerhouding" gecreëerd. Hierdoor krijgt het ruggetje ook de mogelijkheid om zich een natuurlijke bolling aan te nemen.


Hoe het begon voor mij?
Na de geboorte van onze oudste zoon, ben ik hem gaan dragen. Het eerste uitgangspunt was dat ik het vooral makkelijk vond tijdens het uitlaten van de honden in het bos of de duinen en ik wilde ons kindje graag dichtbij me hebben op de momenten dat we het nodig hadden.
Als jonge ouders ga je naar één van de vele babyspeciaalzaken en kiest hetgeen uit dat jou goed lijkt, dat bazeer je op het verhaal van de verkoper en daar zit je dan...met een onergonomische drager. Ook ik ben dus met een onergonomische drager begonnen, ik wist niet beter en wilde mijn kindje dragen. En is dat zo verkeerd? Nee, je draagt en dat vind ik het allerbelangrijkste, maar het kan beter, prettiger en fijner!

Toen hij ouder werd, ben ik naar opties gaan kijken om toch te kunnen blijven dragen en ben in de ergonomische draagwereld terecht gekomen waarin ik nu zit en geniet. 
Om mijn ervaringen te delen, andere te helpen en op support van mijn omgeving, heb ik de mogelijkheid aangegrepen om de cursus tot basis-draagdoekconsulte te gaan doen in december 2014 via Die Trageschüle Dresden.
In januari 2016 heb ik daarbij kunnen aanvullen de Gevorderde cursus en Knoopwijzen voor Zwangeren volgens FTZB. En in september 2018 heb ik mezelf mogen certificeren voor draagconsulente via Trageschüle Nederland.
Ook in de toekomst zal ik mezelf blijven ontwikkelen en zullen er regelmatig aanvullende cursussen door mezelf gevolgd worden om jullie nog beter te kunnen adviseren.

juli 2014
juli 2014
Augustus 2016
Augustus 2016