Ergonomisch dragen

De term ben je vast al eens tegengekomen, maar wat houdt het nu eigenlijk in? Het heeft voornamelijk te maken met de houding die het kindje aan kan nemen om gedragen te worden. In deze houding krijgt het kindje de mogelijkheid, en wordt zelfs ertoe gestuurd, om de natuurlijke houding aan te nemen zoals ook gewend is vanuit de baarmoeder en we kindjes ook na de geboorte naartoe neigen. Vaak laten we dit toe, waarom dan ook niet tijdens het dragen?


Hoe deze houding eruit ziet?
De toegevoegde afbeeldingen zijn niet uit mijn eigen makelaardij, maar geven dit helder weer. We zien graag dat het kindje vanaf de knieholten gesteund wordt door een doek of draagsysteem, hierdoor komen de knietjes hoger dan de billetjes en wordt een zogenoemde "M-houding" of "kikkerhouding" gecreëerd. Hierdoor krijgt het ruggetje ook de mogelijkheid om zich een natuurlijke bolling aan te nemen.

Daarnaast is ook de steun waarop de dragende ouder/verzorger ontvangt belangrijk. Echter beloven vele draagsystemen dit te waarborgen, doen dit ook, maar zijn niet altijd ergonomisch voor het kindje.

Een goed advies is het halve werk door een draagconsulent.